dinsdag 9 november 2010

Mama Rainbow in de school!

Week 6:  Mama Rainbow in de school!!!!
Deze week is Mama Rainbow  = katrien aangekomen in de school. Het was een hartelijk onthaal. Zingen, dansen, springen, vertellen!!!! Een warm onthaal voor een warme vrouw!!! Hier werd ik toch wat ontroerd van en wat emotioneel! Maar ik zei tegen mezelf Celine niet wenen hou je sterk!!!! In Afrika zijn ze dit niet gewoon. Mensen wenen hier niet in het openbaar. En van blijdschap wenen kennen ze hier niet. Dus ja. Ik hield me sterk. Niet gemakkelijk.
Het was een super gevoel om te voelen hoe blij de kinderen zijn  dat mama Rainbow hier is.  Dit is ook zo voor de leerkrachten! Deze week verliep  alles  meer gestructureerd. De leerkrachten houden meer toezicht. Houden zich aan de lestijden. Juf  Fatima blijft nu ook meer in haar klas waar ik heel erg blij om ben! Zo kunnen we rustig aan de slag met de kinderen, en hoe f ik me niet zoveel bezig houden om de rust te bewaren.
Deze week leerden de kinderen over de Keniaanse vlag.  Zij tekenende de vlag, kleurde het in en knipte het uit. Op vrijdag schilderden de kinderen van kleuterklas 2 de vlag.                                           De eerste kleuterklas hield het bij experimenteren. De eerste kleuterklas riep ik per 2 bij mij want met 20 tegelijk schilderen kan ik organisatorisch niet aan. Het zou ook niet leuk geweest zijn voor de kinderen. Nu kregen ze individuele aandacht! De kinderen genoten van het schilderen.
Deze week kreeg ik dan weer een ingeving. Ik ga puzzels maken van de Keniaanse vlag. Woensdag was het mijn vrije dag en ging ik op internet opzoek naar een inkleurplaat van de Keniaanse vlag. Dit ging vlot. Ik liet er een 15 tal afprinten.  Het afprinten verliep Pole Pole. Ik had de vlaggen op vrijdag. Op zaterdagavond kleurden we ze dan in. Ik had assistentie! Martin  vrijwilliger van Kebene hielp mee de vlag inkleuren en ook Jhon de nachtwaker. Ik vond het wel leuk dat ze me hielpen zo was het sneller klaar. We maakten er zelf een wedstrijdje van. En geloof het of niet maar ik was als eerste klaar. Meestal ben ik traag. Maar van deze keer was het geslaagd.
Deze week maandag zijn we nog  eens lokaal gaan eten. In het Meet Palace, ja sorry vegetariërs!  Het was een hele tijd geleden dat ik vlees geheten had. Kwestie om toch wat krachten te hebben he. Het Meet Palace  is een plaatselijk restaurantje in Ukunda die gespecialiseerd is in het bakken van vlees op de barbecue. Ik at kip met frietjes, echt lekker. Maar s’ avonds voelde ik wel dat ik toch wat te veel geheten had. Ik kon niet zo goed slapen.  Het lag wat op mijn maag.
Op vrijdag zijn we samen met Mama Rainbow  en de sponsors uitgeweest. Eerst ging het richting Tropicana reggae cafeetje. De rasta’s   boy’s zijn hier goed vertegenwoordigd! Wree wijs, het is leuk dat je hier in Afrika op verschillende plaatsen zoveel reggae muziek!  Rond half 1 ging het dan richting Shakatak de plaatselijke disco. Er was die avond heel veel volk. Ik heb veel gedanst, het was leuk om samen met mama Rainbow weg te gaan! Rond vier uur gingen we dan huiswaarts want we konden deze nacht niet veel slapen. Ongeveer drie uurtjes. Dit kwam omdat er zaterdag een speciale dag was voor klas 8.
Deze zaterdag was er een party voor klas 8. Wat hield dit nu in. Het is geen party zodat wij dit kennen. Nee,het gaat zo,  deze week  maken de kinderen van klas 8  hun laatste officiële examen.  De ouders en klas 8 was uitgenodigd om samen te bidden met de leerkrachten voor een goed examen. Zowel moslims en christenen waren te samen. Eerst werd iedereen verwelkomt. Daarna stelde de leerkrachten zich voor. Daarna begonnen we met bidden. Eerst voor de christenen daarna was het de beurt aan de moslims. Juf fatima bad te samen met de moslims. En juf Bernisch met christenen. Ik vond het een heel fijn gevoel dat moslims en christen op een vredige manier met elkaar om gaan en samen bidden. Na het bidden dat ongeveer twee uur duurde aten we te samen met de kinderen en de ouders. Wij aten pillow.
 In de voormiddag hadden wij samen met de leerkrachten en mama Rainbow Pillow gemaakt.  Een favoriet gerecht van heel veel Afrikanen. Het is een typisch Swahilisch gerecht.  Het is een rijst gerecht met stukken koevlees, rijst, speciale kruiden (pillow kruiden), tomaten, witte kool, ui. Dit wordt eerst allemaal gekookt en dan door elkaar gemengd. Dit wordt geheten met een salade van witte kool, wortels, tomaten, pili pili, en citroensap. De pili pili als ik het at heb ik er van tussen gedaan. Dat is net iets te straf. Ja ze doen die zaadjes hier niet uit en dat maakt het super pikant! Het is echt super lekker. Ik had één probleem  … ik at die middag iets te veel. Juf Fatima had me goed verwent, ze had een super groot bord op geschept voor mij! Tis zo een lieve die juf Fatima! Die dag was ze druk in de weer met het uitdelen van eten voor de ouders en kinderen. Ze deed me wat denken aan jou Mama!!!! Eerst de anderen en dan haar zelf! Ik vertelde het aan haar en gaf me een dikke knuffel! Dan rond 3 uur was alles afgelopen. Ik ging naar huis. Ja ik had toch wat te veel geheten en besloot om een middag dutje te doen, maar dit werd eerder een avond dutje ik sliep tot half 7. Het heeft toch wel deugd gedaan dat dutje.
Ik dacht dat ik die avond niet ging kunnen slapen maar ik sliep terug als een roos! Zalig!
Zondag bezocht ik de Ukunda de vilage dat dan uitmond in het drukke ukunda. Iedereen was druk in de weer met koken. Jambo jambo hoorde je in de straatjes van het dorpje, you have sweet. I say no! But i give you a hug! Ik vind het beter een knuffel te geven dan snoepjes!!  Het is fijn om zo met die jonge kinderen om te gaan. Als ik een slechte dag heb maken de kinderen me gewoon blij. Als ik hun mooie glimlach zie op hun gezicht. Als ik kon stak ik er een paar in mijn rugzak op het vliegtuig. Maar dat geeft problemen he. ,zwarte mensen geven mij een super gelukkig gevoel!!!! Als ik een wens kon doen dan wou ik ook zwart zijn! Deze mensen zijn zo gelukkig met de kleine dingen, en je hoort ze hier helemaal niet zagen!
In de namiddag ben ik gaan zwemmen bij Katrien = maman raibow. Rond 4 uur zijn we naar het strand gegaan. Kim for love dit is een plaatselijke zanger hier. In de avond komen er mensen optreden:Acrobaten, danseressen, Afrikaanse muziek, echt gezellig. Ondertussen was ik en mama rainbow aan het brainstormen over mijn Afrikaanse koffer die we gaan maken. Ja en twee kleuterleidsters te samen dat ken je wel! J
Het is echt leuk met mama Rainbow, ik voel me heel goed bij haar!!! Het is een fantastische madam! Daar heb je geen woorden voor wat zij allemaal doet! RESPECT!
Dan daarna zijn we iets gaan eten in de magnata, dit is de bar van het boek van de witte Massai. Daar heeft corrine haar Massai ontmoet. Leuk om daar eens langs te gaan. Ik ben in België het boek beginnen lezen. Maar was nog niet uit, ik lees hier verder!  
Om half 10 was ik thuis, materiaal voor morgen klaar zetten voor de school en een douche nemen. En dan lala salama = slapen gaan. 
Ziezo dat was mijn verhaal van deze week! En ja zeg ik begin dan aan week 7. De tijd gaat zo snel vooruit! Ik ga het hier wel missen zen. Daar heb ik deze week toch over liggen piekeren.
Maar wie weet er is een lange grote vakantie he!

1 opmerking:

  1. Hé Celine, alweer een leuk verhaal. Dank u dat we het mee mogen beleven!
    Ik kan je heel goed begrijpen als je zegt dat je het daar allemaal gaat missen, die 'zwarte bevolking' die zo vlug tevreden is, die constant hun witte tanden bloot lachen, de kinderen die bij je komen, die je zo maar kan knuffelen... zaaaaaaaaaaalig !! Ik heb het telkens na amper 3 weken vakantie moeilijk om terug in België te acclimatiseren... Wat gaat het dan niet zijn voor jou na 3 maand?!!!!
    Ik het Katrien nog niet persoonlijk ontmoet... dat zal vermoedelijk wel nog komen als er één of andere activiteit geörganiseerd wordt in België om haar project te sponsoren. Maar wat zij al gerealiseerd heeft, allemaal onbaatzuchtig, dat verdient inderdaad het grootste respect!
    Geniet daar nog met volle teugen van het Afrikaans avontuur!!
    Groetjes vanuit het belgenlandje waar het vandaag nog geen seconde opgehouden heeft met regenen, pfff. Hier te veel regen, ginder te weinig water... het is allemaal niet mooi verdeeld hé.
    PS hoe is het mijn allerliefste Nevis? Doe je hem de groetjes van zijn sponsormama?

    BeantwoordenVerwijderen